Recepten najaar 2019

De feestdagen komen er aan, en dat betekent voor jou om hier weer een leuk evenement bij te organiseren. Een kerstborrel met het team of voor je zakenrelaties? Of een feestelijk diner met alle collega’s? Misschien zelfs wel een winterfestival! Stiekem kunnen onderstaande suggesties natuurlijk ook gewoon voor eerste kerstdag ingezet worden om je familie extra te verrassen. 😉 Krijg je het benauwd bij alleen al het idee van de feestdagen? Dan kunnen wij uiteraard ook de hele catering voor je uit handen nemen zodat je daar geen omkijken meer naar hebt.

Gezellig wordt het al gauw met deze donkere dagen, knusse lampjes en feestelijke outfits, maar wat staat er op het menu? Je wilt meerdere gangen maar niet dagen in de keuken staan. Ambachtelijke kwaliteitsproducten die goed in te kopen zijn. Eten waar sowieso van genoten wordt, maar ook verassend is. Gezond en biologisch, voor ieder wat wils. We hebben een paar van onze favoriete recepten op een rij gezet waar het water je in de mond van loopt. Ze passen bij elkaar als een menu, maar zijn ook zeker los aan te raden!

Begin bijvoorbeeld met zachte geitenkaas en honing lolly’s die smelten op de tong, gevolgd door een traditionele gepocheerd eitje met zalm. Malse bavette als hoofdgerecht, met sous vide bieten en wortel, kruiden mousseline en een roomcognac saus. De maaltijd eindigen met die perfecte harde suiker laag op de huisgemaakte volle crème brûlée. Hiermee scoor je zeker punten!

Wil je voortaan op de hoogte gehouden worden van onze seizoen gerechten en activiteiten? Schrijf je dan in voor onze kwartaal-nieuwsbrief.

Geitenkaas lolly voor 2 personen

Ingrediënten:

150 gr Hollandse zachte geitenkaas zonder korst
Honing 2 eetlepels
Verse tijm
Handje walnoten
Cacao boter
Lolly stokjes
Pittige mango chutney

Bereiding:

 

  • We beginnen met de geitenkaas op kamertemperatuur te brengen door het een uurtje buiten de koeling te laten staan.
  • Draai hierna de geitenkaas met de honing zachtjes op in een blender en stop zodra de honing goed vermengd is.
  • Snijd de verse tijm blaadjes klein en roer deze door het mengsel heen.
  • Verdeel het mengsel in 4 gelijke delen en draai vervolgens van ieder deel een mooie bal en prik er daarna een lollystokje in. Laat de lolly’s vervolgens een uur afkoelen in de koelkast.
  • Hak ondertussen de walnoten fijn en smelt de cacaoboter in een kopje in de magnetron.
  • Haal de lolly’s uit de koelkast en doop ze in de gesmolten cacaoboter en daarna in het walnoot kruim. Leg ze nog eventjes terug in de koelkast.
  • Zodra de cacaoboter is gestold zijn ze klaar!
  • Maak het geheel vervolgens af met een lekkere volle lepel met mango chutney.

Gepocheerd eitje met zalm eitjes voor 2 personen

Ingrediënten:

Toast van 3 witte boterhammen
Fijne mesclun sla geplukt en gewassen
60 gram gerookte zalm plakjes
Gepocheerd eitje
Scheutje azijn
Witte wijn
Sjalot
Laurier
Peper en zout
8 Eidooiers
Klontje boter
Verse dragon
Zalm eitjes

Bereiding:

  • Maak allereerst toast van de 3 witte boterhammen en snijd de korstjes er af. Snijd vervolgens de toastjes diagonaal doormidden.
  • Pluk en was de mesclun sla, een handje per persoon is genoeg.
  • Snijd plakjes van ongeveer 30 gram per persoon van de gerookte zalm.
  • Voor het eitje: Zet een pannetje met water op het vuur en breng dit aan de kook. Tik ondertussen een eitje in een koffiekopje en zorg dat het dooier nog heel is. Als het water kookt doe je er een scheutje azijn bij en draai met een lepel of garde het water rond totdat er een draaikolkje in de pan ontstaat. Zet het vuur uit en laat rustig het eitje uit het kopje in het draaikolkje glijden. Laat nu 4-5 minuten staan en schep dan het eitje uit de pan. Leg dit vervolgens in een bakje met lauwwarm water.
  • Voor de saus: Doe 3 dl witte wijn met een half gepeld en gesneden sjalotje, een blaadje laurier en wat peper en zout in een pan en zet op het vuur. Breng aan de kook en laat koken tot het tot de helft is gereduceerd. Giet de wijn door een zeef in een beker en spoel de pan om met koud water. Giet de wijn weer terug in de pan en voeg de eidooiers toe. Zet de pan weer op een zacht vuurtje en sla met een garde tot dat de saus dik begint te worden. Voeg dan een flinke klont zachte boter toe en klop deze er zachtjes doorheen. Hak nu de blaadjes van de dragon fijn en meng deze door de saus. Hoeveelheid dragon hangt af van sterkte van het kruid, voeg de dragon geleidelijk toe en proef af en toe.
  • Leg in het midden van het bord 3 driehoekjes toast met hierop een handje mesclun sla. Leg over de sla de plakjes gerookte zalm en het gepocheerde eitje. Giet daarna voorzichtig met een lepel de bearnaisesaus saus erover en garneer met zalm eitjes en wat gehakte dragon. Eet smakelijk!

Bavette met sous vide bieten en wortel, kruiden mousseline en roomcognac saus

Ingrediënten:

180 gram bavette p/p
150 gram aardappels p/p
Sous vide bieten en wortels bij goede supermarkt te verkrijgen.
Boter
Melk
Verse kruiden, kervel
Peper en zout
Runder fond potje bij goede supermarkt te verkrijgen.
Cognac
Laurier
Slagroom

Bereiding:

  • Zet de runder fond met een scheut cognac en laurier in een steelpannetje op het vuur en kook tot de helft in. Voeg vervolgens een scheut room toe en maak op smaak met peper en zout. Eventueel afbinden met wat aardappelzetmeel of allesbinder.
  • Voor de aardappels: Zet de aardappels met koud water op het vuur. Kook de aardappels gaar totdat ze uit elkaar vallen, ongeveer 20 minuten. Giet de aardappels af en zet de pan terug op het gasfornuis met het vuur laag. Laat de aardappels afstomen totdat er geen damp meer afkomt. Doe er dan een klont boter bij en stamp de aardappels met de boter tot puree. Maak op smaak met peper en zout en roer er wat melk doorheen om de puree glad te maken. Zet de pan met deksel erop op een laag pitje.
  • Voor de groentes: Breng een pan met water aan de kook. Zodra het kookt zet het vuur laag en leg de sous vide groenten er in de plastic verpakking in. Laat 15 minuten staan.
  • Zet een bakpan op halfhoog vuur en doe er een klont boter in. Wacht tot dat de boter bruin wordt en bak de bavette in 1 minuut aan beide kanten.
  • Zet het vuur laag en laat de bavette nog enkele minuten in de pan liggen en draai het een paar keer om. Strooi tot slot nog wat peper en zout over de bavette.
  • Hak tot slot de kervel tot kleine stukjes en roer deze door de puree.
  • Begin met een schepje puree op het bord. Haal de groenten daarna uit de verpakking en leg dit tegen de puree aan op het bord. Pak de bavette en snijd het in plakjes, leg het op het bord naast puree en groenten en maak het geheel af met een heerlijke laagje saus.

Crème brûlée

Ingrediënten:

250 ml slagroom
250 ml melk
1 vanille- of kaneelstokje
5 eieren
100 gram suiker
50 gram witte basterdsuiker

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 125 °C.
  • Meng de melk en slagroom in een pannetje en breng het geheel aan de kook. Zodra het kookt voeg dan het vanillestokje toe en zet het vuur op een laag pitje. Verwijder het vanille stokje na 5 minuten.
  • Klop ondertussen de eidooiers met de suiker in een kom zodat het een crème wordt.
  • Schenk vervolgens de slagroom en melk erbij.
  • Verdeel de custard over het een aantal brûlée schaaltjes.
  • Zet de brûlee schaaltjes in een oven schaal met warm water zodat het water 1 cm onder de rand van de brûlee schaaltjes staat en laat de crème vervolgens in circa 45 minuten gaar worden.
  • Zet hierna de schaaltjes voor circa 2 tot 3 uur in de koelkast om verder af te koelen.
  • Haal vervolgens uit de koelkast en bestrooi de toetjes met een laagje basterdsuiker, bedek de vulling goed met de suiker zodat deze niet kan aanbranden.
  • Zet de grill van de oven op de hoogste stand.
  • Zet de schaaltjes nog een laatste keer voor maximaal 2 minuten in de oven, vlak onder het grillelement tot de suiker een bruine kleur heeft.
  • Dien de crème brûlée zo snel mogelijk op om het contrast van de harde suikerlaag en de zachte crème te behouden. En smullen maar!